2013. febr. 28.

Kórház, azaz a bosszúságok végtelen sora

Mininovella a való életből 2.1

 

Előkészületek



Emma rákényszerült, hogy már már elviselhetetlen bél és végbél problémájával orvoshoz forduljon. Végtelen szerencséjének és korábbi betegségeinek köszönhetően szinte azonnal egy specialistához irányították. A specialista megállapította, hogy nagy a baj, de szerencsére eddig semmi helyrehozhatatlan dolog nem történt, de mindenképpen műtétre, műtétekre lesz szükség. Ehhez viszont előkészítő vizsgálatok kellenek. Emma kapott rögvest egy  maréknyi beutalót. Legnagyobb döbbenetére az összes beutaló más más kórházba vagy rendelőintézetbe szólt. Így kb. 2 hónap leforgása alatt Budapest szinte valamennyi egészségügyi intézményében ücsörgött jó néhány órát vagy időpontra vagy a vizsgálatra várva. Mint kiderült sok intézményben még az időpont kérést sem lehet telefonon elintézni, csakis személyesen. Még szerencse, hogy Emma nyugdíjas, így nem kellet szabadságot kivennie.
A legtöbb intézményben konkrét időpontra szólt a vizsgálat, ennek ellenére, például a vastagbél tükrözésnél, ahová csakis kísérővel mehetett, 5 órát kellet csak arra várnunk egy végtelenül huzatos, 3 bejárattal rendelkező, folyosóként és ruhatárként is szolgáló részében a rendelőnek, ahol a fűtés szinte elenyésző volt és mindenki nagykabátban ücsörgött, hogy végre behívják a vizsgálatra. A vizsgálat maga kb. 5 perc volt, majd pár perc elteltével kezünkhöz kaptuk a szerencsére negatív leletet és mehettünk is haza.  Az előkészületeket kb. 2 hónap alatt sikerült lebonyolítani, de ez azért volt ilyen "gyors" mert a beteg állapotára való tekintettel, mindenhol sürgősséggel kezelték. Így pl. a vastagbél tükrözésre nem 4 hónapot kellett várni, csak pár hetet. 
Nagyon komolyan elgondolkodtam, hogy ha valakinek felmerül egy komoly vastagbél problémája, szükséges lenne a tükrözés, hogy nem daganatos-e az illető, lehetséges hogy 4 hónap várakozás alatt akár el is viheti a beteget? Ugyan orvos nem vagyok, de azt hallottam, hogy az ilyen típusú betegségek gyakran nagyon gyors lefolyásúak sajnos. 
Ja igen, azt elfelejtettem említeni, hogy természetesen, ha az ember nem a "TB" szolgáltatásait veszi igénybe, hanem maga fizet a vizsgálatért, akkor szinte azonnal elvégzik a vizsgálatot. Az orvos ugyanaz, a rendelő a személyzet és a kiszolgálás is azonos. Ezek szerint van szabad orvos, szabad asszisztencia kapacitás és van szabad rendelő,  de csak pénzért. Biztos bennem a hiba, de ha mindez rendelkezésre áll, vajon miért kell akár 4 hónapot várni a vizsgálatra.
Másik érthetetlen dolog a számomra, hogy miért kellett több intézményt felkeresni a más más vizsgálat miatt, miért nem lehetett elvégezni egy helyen mindent. Bár azt el tudom képzelni, hogy lehet olyan vizsgálat, amelyre a megfelelő berendezés nem található meg minden kórházban, de ha már van egy kórház ami egy betegségre specializálódott műszerrel rendelkezik, akkor feltételezhető, hogy a betegség specifikus összes vizsgálatot itt tudnák a legjobban elvégezni.  Az is elgondolkoztató, ha Emma vidéken, egy kis eldugott tanyán élne, vajon mennyi pénzt és időt kellett volna utazásra fordítania, vajon a nyugdíjából ki tudná-e fizetni, vajon a lakhelyéről indulnak-e úgy busz vagy vonat járatok, hogy mindenhová időben odaérjen.
Na de haladjunk sorjában.  A vizsgálatokat követően újra specialistánknál kötött ki Emma, aki az eredményeket áttekintve közölte, hogy erre számított, akkor jöhet a műtét, majd kedvesen egyeztettek egy időpontot kinek mikor alkalmas. Emma már meg sem lepődött, hogy újabb intézménnyel ismerkedhet meg, ami lakhelyétől nézve a világ végén van, valahol délpesten.

2013. febr. 4.

Sam Solager: Segítség zsarol a péniszem

A múlt hónapaban nagyon kedves levelet kaptam, mely egy magyar nyelvű könyvre hívta fel a figyelmem. A könyv egyébként e-book formában is megvásárolható. A könyvben bele lehet olvasni itt.
Ezt a nagyon különleges könyvet szeretném ma ajánlani, mely olvasására maga az író hívta fel a figyelmem az alábbi szavakkal

Figyelmedbe ajánlom az USA beli Smashwords-nál, magyar nyelven írt könyvemet.
Igazi erotikus gyöngyszem, bestseller. Aki szereti az erotikát, az szereti az életet. Aki szereti az életet, az szeret mosolyogni, jókedvű lenni. Ezt nyújtja a könyvem, olvasás közben mosolyogj, nevess, mert kell! Sőt olvasás után is, ha rágondolsz, jókedved lesz. Jó szívvel ajánld barátaidnak, ismerőseidnek, nekik is legyen jókedvük tőle. 

Sok mindent ehhez nem is tennék hozzá. Jómagam a teljes könyvet nem olvastam, csak a fenti linken elérhető oldalakat. A könyv mindenképpen megmozgatta a fantáziám, de a közzétett oldalak alapján nem tudtam igazán eldönteni, kinek is íródott a könyv. Ha a tartalmát nem, csak a stílusát nézem, akkor Janikovszky Éva jut azonnal eszembe, akinek az írásait már gyermekkoromban is imádtam, és felnőttként is szívesen olvastam, persze már más szemmel mást látva a sorok mögött. Pont ez a kettősség jutott erről a könyvről is eszembe, hogy mind a fiataloknak, mind a felnőtteknek nagy élményt nyújthat e könyv elolvasása. Ám itt a tartalom, melyre a címből is lehet következtetni. Tartok tőle, hogy a könyv általam nem olvasott része, már sok lehet a gyerekeknek. Ettől függetlenül a tiniknek és a felnőtteknek is bátran ajánlom ezt a kacagtató, felhőtlen és gondtalan órákat kínáló könyvet olvasásra, az író fentebb olvasható soraival, mert az stílusos és nagyon találó.